Jumala syntyy

Suomalaiset avustusjärjestöt järjestivät keväällä 2022 rauhankonsertin Ukrainan tukemiseksi. Yksi konsertissa esiintyneistä taiteilijoista oli Mariska. Ennen esitystä juontaja haastatteli häntä ja kysyi, mikä on rauhan vastakohta. ”Rauhan vastakohta on pelko”, vastasi Mariska. Rauhan vastakohta on pelko.

Jouluevankeliumissa kerrotaan paimenista, jotka ovat yölläkin töissä. Laidun on yön pimeydessäkin tuttu ympäristö. Yön pimeässä hiljaisuudessa kaikki on hyvin, tavallista ja turvallista.

Yhtäkkiä laitumen rauha rikkoutuu, pimeys katoaa häikäisevän kirkkauden tieltä. Paimenet säikähtävät, kaikki ovat täysin hereillä, lauma pakenee paikalta. Samalla he kuulevat tyynnyttelevät sanat. ”Älkää pelätkö!” on heidän eteensä ilmestyneen enkelin ensitervehdys. Ja enkeliä seurannut muu taivaallinen väki liittyy tervehdykseen:

”Jumalan on kunnia korkeuksissa,
maan päällä rauha
ihmisillä, joita hän rakastaa”

Se lapsi, jonka paimenet enkelin lupauksen mukaan löytävät, kertoo Jumalasta, joka ei jää vain kunniaan ja korkeuksiin. Yön hiljaisuudessa nukkuva lapsi on ihmiseksi syntynyt Jumala, Jumalan ainokainen.

Jumala syntyy ihmiseksi, sillä rakastaa ja kaipaa kaikkia luotujaan. Ihmiseksi syntynyt Jumala jakaa ihmisen elämän ja tämän maailman todellisuuden. Se todellisuus ei aina ole kaunis eikä kunniakas. Silti Jumala syntyy kotoaan tien päälle pakotettuun perheeseen, talliin, keskelle lannan ja pahnojen hajua, keskelle sitä mikä on pientä ja köyhää. Hän syntyy sinne, minne emme katso, mitä emme kuule, mitä väistämme ja mille käännämme selkämme. Jumala haluaa syntyä sinne, mistä häntä ei löydä, jos etsii kunniaa.

Jumala antautuu pieneksi ja haavoittuvaksi, antaa itsensä ihmisten käsiin. Haavoittuvuutta ja heikkoutta ei tarvitse pelätä, ei omassa eikä muiden elämässä, sillä juuri niissä Jumala on läsnä. Kun pelko väistyy, se tekee tilaa rauhalle.

Siunattua joulurauhaa aivan jokaiselle.