Piispan pääsiäistervehdys 2019

Aurinko tanssii

Pääsiäisaamuna aurinkokin tanssii. Vanhankansan sanonta kertoo siitä kuinka vahvasti pääsiäinen täällä pohjoisilla leveysasteilla liittyy kevään koittamiseen. Pitkän talven jälkeen kasvu ja uusi elämä murtautuu esiin. Ei ihme, että aurinkokin liittyy riemuun.

Tanssiva ja ilakoiva aurinko sopii kuvaamaan myös ylösnousemuksen uutta todellisuutta. Kristus on voittanut kuoleman! Koko luomakunta iloitsee. Pääsiäisaamun riemussa ylösnousemuksen todellisuus koskettaa meitä jo nyt. Se muistuttaa Jumalan lupauksista ja hänen uuttaa luovasta rakkaudestaan – elämästä, joka voittaa kuoleman. Voittaa silloinkin, kun tämän maailman todellisuus on niin musertava, ettei mikään valo yllä sitä valaisemaan.

Ylösnousemuksen riemu on tarkoitettu jaettavaksi. Siksi meidät on kutsuttu elämään Ylösnousseen todistajina tässä maailmassa, elämän todistajina kuoleman varjon maassa.

Pääsiäisaamun tanssiva aurinko kuvaa myös uskoa, jota ei voi mitata tiedon mittareilla. Se viestii hyvästä sanomasta, joka tuntuu aina olevan suurempi kuin sitä tavoittelevat sanat. Siksi sanat kaipaavat rinnalleen tekoja, jotka heijastelevat ylösnousemuksen jälkeistä todellisuutta.

Kristuksen sovitus on lahja, Mutta se on myös kutsu, kutsu rakentamaan sovintoa sekä meidän ihmisten että koko muun luomakunnan kesken. Piispojen tämänvuotinen paastokirje kutsuu yksittäisiä kristittyjä ja seurakuntia luomakuntaa kunnioittavien ja säilyttävien valintojen tekemiseen. Kutsu elää sovinnossa kaiken luodun kesken ei rajoitu ainoastaan paastonaikaan, vaan kuuluu myös pääsiäisen jälkeiseen elämään. Ylösnousemuksen riemu koskee koko luomakuntaa.

Siitäkin tanssiva aurinko meitä muistuttaa.

 

Aurinkomme ylösnousi, paistaa voitto vuorella. Lämmin valo sieltä loistaa, surut, murheet hajottaa. Kokoon tulkaa, taivaan linnut, suvi-ilmaan puhtaaseen. Visertäkää, pienet leivot, viinipuussa tuoreessa.

Virsi 105:1

 

Kaisamari Hintikka

Espoon hiippakunnan piispa